Personeelsadvies Nieuws

6/8/2015 - Herken pesten

Op 1 juni is minister Asscher de landelijke campagne gestart tegen pesten op het werk.
Iedereen weet natuurlijk wel dat dit voorkomt, met regelmaat. En zeg nou zelf, iedereen plaagt wel eens iemand op het werk. Je maakt een lolletje met of over een collega, maar de intenties zijn helemaal niet zo verkeerd.

Maar let op, dat wat voor jou als plagen bestempeld wordt, of dat wat jij onschuldig vindt, hoeft voor een ander helemaal niet zo onschuldig te zijn.
En heb jij dat altijd in de gaten? Pesten op het werk gaat van negeren tot het maken van opmerkingen, van fysiek lastig vallen tot treiteren.

En jij kunt niet bepalen waar de grens ligt voor iemand anders, dan kan alleen diegene die iets ervaart als pesten. Dus dat wat voor jou onschuldig kan lijken, kan verre van onschuldig zijn.

Volgens cijfers van TNO zijn er gemiddeld op jaarbasis 4 miljoen ziektedagen te relateren aan pesten op het werk. Globaar gezien een kostenpost (loondoorbetaling) voor werkgevers van 900 miljoen euro!

De campagne van minister Asscher richt zich niet alleen op diegene die gepest wordt of diegene die pest, maar ook op alle andere collega's. Want als jij ziet dat er in je bedrijf gepest wordt, hoe komt het dan dat jij niet ingrijpt? En wat zou je kunnen of moeten doen?
Minister Asscher pleit er voor om het onderwerp bespreekbaar te maken binnen bedrijven. Zet het op de agenda voor een werkoverleg, spendeer er aandacht aan in een nieuwsbrief / personeelsblad en maak beleid (een zero-tollerance-beleid) zodat medewerkers weten hoe en wat.

En ja, dat kost relatief weinig tijd en moeite (en dus geld) en maakt de kans dat pesten stopt groter door een stukje bewustwording. Want zeg nou zelf beste werkgever... zit jij te wachten op die kostenpost van 900 miljoen euro? Dit los van de zorgplicht die je als werkgever natuurlijk gewoon hebt voor je medewerkers.

Via www.herkenpesten,nl kom je bij een test uit waarin een aantal voorbeelden naar voren komen van pesten. Soms lijken zaken heel onschuldig en denk je misschien 'je zeg, kom nou', maar denk er eens wat verder over na. En hoe zou jij je voelen als je hier dag in dag uit mee geconfronteerd wordt? Zijn de onschuldige grapjes dan nog wel zo grappig? Is plagen dan wel plagen of misschien gewoon pesten?

www.duurzameinzetbaarheid.nl geeft nog verdere informatie over pesten op het werk en geeft nog een doorlink naar TNO met allerlei nuttige informatie (wat is pesten, hoe herken je het, wat kun je doen enz).

Laten we allemaal ons steentje bijdragen en deze campagne steunen / onder de aandacht brengen!


Terug naar de nieuwsberichten