Personeelsadvies Nieuws

9/2/2015 - Verleiding of Onderbreking?

We hebben het allemaal rete-druk, toch? Echt met van alles en nog wat. Hoe vaak hoor je niet om je heen: ‘nou, als ik niet steeds afgeleid werd, dan zou ik echt veel meer gedaan kunnen krijgen’.

Als afleiding benoemen we dan allerlei dingen: die telefoon die steeds gaat, alle mails die binnen komen, Jantje die steeds aan je bureau staat met een vraag (net als het jou niet komt). En als dat dan onderbrekingen zijn die onze klanten veroorzaken, dan hebben we daar (met een beetje geluk) nog wel begrip voor; zij betalen immers onze boterham.
Zijn het collega’s, dan wordt het soms al een ander verhaal. Daarvan zouden we veel liever zien dat ze hun vragen stellen op het moment dat het ons zelf het beste uitkomt (maar ja, hoe kan iemand anders nou weten wat bij jou handig uitkomt??).
En vaak hebben we dan niet in de gaten dat die collega wellicht ook acteert op aangeven van een klant (je weet wel, diegene die ook jouw boterham betaalt).

Maar er is ook een categorie van afleiding, die misschien wel een nog grotere boosdoener is dan de ‘onderbrekingen’ zoals we die net heel netjes omschreven hebben. En dat is de categorie afleiding genaamd verleiding.
De verleiding om nog even op Facebook te kijken, de verleiding om je LinkedIn te checken, de verleiding om vast een boodschappenlijstje te maken, de verleiding om te denken aan / over je plannen voor het weekend, de verleiding om een leuk klusje te gaan doen ipv die dringende klus, de verleiding om nog ff snel koffie te halen, de verleiding om je even te bemoeien met wat je op de gang hoort… enzovoorts enzovoorts.

Dit zijn afleidingen die niet perse nodig zijn, maar waar je soort van ‘voor kiest’. Niet altijd bewust, maar jij weet, net zo goed als ik, dat die afleidingen eigenlijk niet zo nuttig zijn verder. Ze helpen je niet echt verder in het bereiken van je doelen voor die dag. Eigenlijk zorgen ze er alleen maar voor dat alles langer duurt / minder efficiënt gaat.
Maar ja, ze zijn er toch, die verleidingen. En negeren, dat lukt vaak toch maar lastig...

Wel kun je er wat bewuster mee omgaan. Iets meer zelf kiezen hoe je omgaat met deze gedachten en welke afleiding je wel of niet toelaat.
Merk je al die afleidingen bij jezelf? Je kunt op dat moment ook even rustig blijven zitten, een paar keer diep ademhalen en dan toch aan die taak beginnen die de hoogste prioriteit heeft, in plaats van nog even je Facebook checken.

De geleerden van deze wereld (recent onderzoek) zeggen trouwens dat we deze afleidende gedachten hebben zodat we ons niet bezig te hoeven houden met de vragen waar het echt om gaat… Je weet wel, ‘waarom zijn we hier?’ en ‘leven we een zinvol leven?’.

Kortom, onontkoombaar, die onderbrekingen en verleidingen. Onderbrekingen heb je minder in de hand, op verleidingen kun je dus wel wat meer sturen en zelf ‘aan het roer zitten’.

Neemt niet weg dat ik onder het schrijven van dit stuk een aantal verleidingen niet heb weerstaan; thee ben wezen zetten, de hond heb uitgelaten (al is dat misschien meer een onderbreking dan een verleiding), geappt heb, mijn waterfles heb gevuld en een oplader ben gaan halen voor mijn telefoon.

Succes en veel plezier, met jouw verleidingen!
 

Terug naar de nieuwsberichten