Personeelsadvies Nieuws

11/1/2015 - Wie? Ik?

Ik merk het heel vaak, om me heen... het fenomeen dat als er iets niet gaat zoals je wilt, dat het dan zo lekker makkelijk is om de 'schuld' buiten jezelf te zoeken.
Maar wat nou als jij moeite hebt met het gedrag van zo ongeveer iedereen om je heen? Of als je steeds tegen dezelfde dingen aanloopt? Als de dingen die je graag zou willen nooit op je pad lijken te komen? Dat alle veranderingen (bijvoorbeeld in je werk) tegen jou en dat wat jij prettig vindt lijken te zijn gericht?

Ergens komt er dan een punt dat je bij jezelf zou kunnen en/of mogen gaan denken dat het (deels) misschien wel bij jezelf ligt. Dat jij misschien zelf wel de sleutel bent tot het succes (of in dit geval juist niet het succes).
En toch lijken er mensen te zijn, bij wie dat punt (dat ze eens bij zichzelf te rade gaan) mijlenver weg ligt. Op een punt dat ik soms denk 'dingdong, wanneer valt dat kwartje nou eens'??
Maar ja, wie ben ik om te oordelen over anderen. En wie zegt dat ik het bij het rechte eind heb?

En aan de andere kant heb je zo'n groep mensen die altijd alles meteen bij zichzelf zoekt en dan met name als het net even niet gaat zoals ze hadden gewild. Doen ze iets goed, dan 'is het allemaal niet zo bijzonder'. En gaat er wat fout, ook al ligt het echt niet aan hen, dan zoeken ze de fout altijd bij zichzelf en wijten ze het nooit aan de omstandigheden.
Wanneer je dat in extreme mate hebt, is het natuurlijk ook verre van handig. Want niet alles ligt aan jou, niet overal heb je invloed op en de dingen waar jij in uitblinkt, nou dat is echt niet zo gewoontjes als jij altijd roept.

En gelukkig is er ook een hele grote groep mensen, die ergens in het midden hangt. Die switcht tussen beide manieren en zijn/haar weg daar prima in vindt.

Het zijn met name die mensen, die nogal extreem de ene of de andere kant in schieten, die het zichzelf nogal moeilijk maken.
En heb ik hier dan nu de oplossing? De truc die helpt? De methode die de balans terug brengt? Nee, absoluut niet.
Het enige wat ik je wil meegeven is, dat wanneer je patronen herkent bij jezelf, het best eens slim is om ergens te rade te gaan.

En o ja, zo richting het einde van het jaar, komen op het werk de beoordelingsgesprekken er vaak weer aan. Heb het er eens over met je leidinggevende. Of met je collega's.
Hoe interessant is het om eens te vragen 'hoe zij jou zien'? Wellicht steek je er nog wat van op.
Want één ding weet ik wel zeker: je eigen waarheid is nooit dezelfde als die van een ander!

So, ask, learn, grow and become a even better you!

Afbeeldingsresultaat voor become a better you

Terug naar de nieuwsberichten