Personeelsadvies Nieuws

11/23/2015 - Happy?!!!

Eigenlijk wel bijzonder he... dat als je vraagt aan mensen waar ze blij van worden, dat eigenlijk iedereen komt met hobby's, leuke dingen om in je vrije tijd te doen. Bijna niemand (even een aanname) begint dan meteen over zijn werk.
En dat is ook niet erg verder. Want de redenatie is ook een beetje dat je werkt voor je salaris en dat je je salaris gebruikt om privé alles te regelen; van hypotheek tot boodschappen en van verzekeringen tot die eerder genoemde leuke dingen.

Dus prima dat je je werk niet noemt in je top 3. Misschien ook wel gezond zelfs. Want alleen maar leven voor je werk is het natuurlijk ook niet. Maar wat nou als je werk voor jou zo ongeveer op de laatste plaats komt in het rijtje met dingen waar je happy van wordt?
Tja, dan heb je wel een probleem / uitdaging te pakken. Want als je zo'n 40 uur in de week werkt, in werk waar je op geen enkele manier blij van wordt of voldoening uit haalt, dan lijkt mij dat toch wel enorm zwaar.

En toch zie ik ze wel om me heen, mensen waarvan ik het idee heb dat ze geen enkele minuut van de werkweek blij worden van wat ze aan het doen zijn. Mensen waarbij de klaag-stand het enige standje is wat ze lijken te hebben.

En ik snap dan oprecht niet hoe deze mensen dat volhouden. Het kan niet anders bijna dan dat zij hun voldoening halen uit klagen. Al zou ik persoonlijk niet weten hoe dat dan moet of hoe dat dan is.
Ik vraag me ook echt wel af hoe die mensen dan thuis zijn. Het lijkt mij heel moeilijk om dan aan het einde van de dag de knop rigoureus om te zetten en dan thuis heel happy te zijn.

Maar gelukkig zitten er nog heel veel gradaties tussen iets (je werk in dit geval) verschrikkelijk vinden en ‘niet altijd even blij zijn op / met je werk’.

En een moment van ‘even niet happy zijn op je werk’, daar kunnen we nog wel wat mee. Soms lijkt het, zeker als je er midden in zit, alsof er geen ‘uitwegen’ meer zijn en het ook echt niet meer goed gaat komen. Maar veelal is die tijdelijke onbalans natuurlijk nog wel om te draaien, zodat je je weer wat meer happy voelt.

Alleen gaat dat niet vanzelf. Je zult daar wat voor moeten gaan doen.
Allereerst eens goed uitzoeken waar die onbalans vandaan komt. Wat zijn de oorzaken en hoeveel invloed heb je op het elimineren van die oorzaken.
Ben je daarin afhankelijk van je baas, die overduidelijk niet van plan is iets te gaan veranderen? Dan kan het zomaar eens lang duren, als je af gaat wachten. Gelukkig kun je op bijna iedere situatie ook zelf invloed uitoefenen. Misschien niet altijd zoveel als je zou willen, maar als je wilt kun je er voor zorgen dat jij aan zet bent en ben je in staat wat te veranderen.

Ja, hoor ik je nu denken, dat klinkt allemaal leuk, maar hoe doe ik dat dan? Waar begin ik? Hoe kom ik er achter waardoor ik niet happy ben op dit moment? En, als ik dat dan al weet, hoe verander ik dat dan?

Deels zit de truc hem er, wat mij betreft, in dat je het niet allemaal zelf moet willen doen. Jezelf een spiegel voorhouden is best lastig. In je eentje bedenken wat je anders zou moeten doen valt ook niet mee. En laten we wel wezen, soms heb je gewoon ook een klein schopje onder je… nodig om die dingen te gaan doen die nodig zijn om weer richting ‘happy’ te gaan.

En tja, onze maatschappij is dan zo lekker individualistisch ingericht. In plaats van ondersteuning zoeken, proberen we het liever zelf op te lossen. Op zich niets mis mee, maar af en toe is het wel jammer. Dan duren ongewenste situaties veel langer dan dat het eigenlijk nodig had hoeven zijn.

Maar goed, jij (beste lezer) bent zo natuurlijk niet. Als jij zelf even vastloopt, dan trek je tijdig aan de bel. En als jij leidinggevende bent, dan heb je natuurlijk het beste voor met je medewerkers. Dus als je hen ziet worstelen, dan ga jij ook op zoek naar ondersteuning. Toch?

In zo’n geval zou ik het leuk vinden, om eens een bak thee met je te drinken. Dan kunnen we het hebben over de mogelijkheden die HRQ Personeelsadvies heeft, op het gebied van begeleiding / coaching.
Want zeg nou zelf, wie wil zich nou niet happy voelen, zowel thuis als op het werk?


Afbeeldingsresultaat voor happy oneliners

 
Terug naar de nieuwsberichten