Personeelsadvies Nieuws

12/4/2015 - Keuzestress?!

Ik hoor het regelmatig…Ja, ik moet eigenlijk wel gewoon mee met dat wat er gebeurt, ik heb niet echt een keus. Bijvoorbeeld als het gaat over veranderingen in een organisatie, waar je het misschien niet helemaal mee eens bent.
Maar een keus heb je natuurlijk altijd. Misschien is het alternatief niet makkelijk. Of zelfs nog wel onaantrekkelijker dan de eerste optie. Maar dat wil niet zeggen dat je geen keuze hebt.
Er is namelijk volgens mij voor alles een alternatief te bedenken.

De vraag is dan alleen altijd of je bereid bent de stappen te zetten die nodig zijn voor het alternatief.
Want dat betekent het loslaten van het huidige, wat vaak al eng is. En daarnaast een stap richting het onbekende. En klinkt mooi, dat onbekende (dat kan het overigens ook zijn), maar het is vaak ook een beetje eng.

En doen alsof je geen keuze hebt, maakt het natuurlijk ook makkelijker om te blijven klagen, of te blijven roepen dat alles slecht georganiseerd is. Als je wel de keuze erkent, en je beseft dat je dus gekozen hebt voor de huidige situatie, dan wordt het ineens een stuk lastiger om te klagen, de schuld bij de ander te leggen of wat dan ook. Want als je dat dan doet, dan zeg je eigenlijk; het is mijn eigen ‘schuld’ dat ik te klagen heb, want ik heb het zelf niet anders aangepakt.
En dat maakt het klagen natuurlijk een stuk minder leuk.

Dus eigenlijk is het dan fijn wel, om te blijven hangen in dat wat je hebt, met de boodschap ‘dat je er niets aan kunt doen dat het allemaal niet optimaal is’.
Als je je keuze ziet, bewust een bepaalde kant op gaat (of blijft waar je bent), dan erken je voor jezelf dat het een keuze is. En dat doet vast wat (positiefs) met bijvoorbeeld je motivatie. Dus het besef dat je kiest voor je huidige baan, in plaats van een andere. Het besef dat je kunt werken aan je gezondheid of conditie, in plaats van ‘niets doen. Al dat soort dingen maken je bewuster, bewuster dat je gekozen hebt en bewuster van het feit dat je in heel veel situaties echt zelf de baas bent.

En is kiezen makkelijk? Nee, de term ‘keuzestress’ bestaat niet voor niets. Een sprong in het diepe brengt altijd een bepaalde onzekerheid met zich mee. En je kunt je laten tegen houden door die onzekerheid, of je omarmt hem en kiest vol overgave voor ‘wat anders dan anders’, om te ervaren hoeveel moois er kan ontstaan uit die keuze.
En valt je keuze tegen? Dat is het mooie, ook dan heb je weer een keuze.

Ik weet t, dat klinkt allemaal wel heel erg simpelzo. En dat is het natuurlijk niet, want je hebt altijd nog omstandigheden die de keuzestress kunnen vergroten… de zorg voor je gezin, de zorg voor je werknemers, de afweging hoe groot de onzekerheid is die samenhangt met de te maken keuze en de kans van slagen. Want een beetje realiteitszin is natuurlijk ook niet verkeerd.

Maar feit blijft natuurlijk wel dat ‘de groten der aarde’, met name zo groot zijn geworden, doordat ze niet de geëigende paden hebben gevolgd. En daar is lef voor nodig.

Dus dat wens ik je, om het weekend mee in te gaan, als sinterklaascadeautje, of als mooie gedachte om mee te nemen als je na gaat denken over je goede voornemens voor het nieuwe jaar.
Eigenlijk wens ik je dus de nodige keuzestress. Want als je die hebt, dan ben je je in ieder geval bewust van het feit dat je een keuze hebt, dat je zelf aan zet bent. En hoe fijn is dat?!

Dan ben je in ieder geval al een stap verder dan sommigen ooit zullen komen.

Afbeeldingsresultaat voor there's always a choice

 

Terug naar de nieuwsberichten