Personeelsadvies Nieuws

1/17/2016 - Over de kleur van groene zeep...

Tja dat krijg je dan dus. Ik had even geen inspiratie om ergens over te schrijven (soms maak je wat mee en valt een onderwerp zo binnen, een andere keer heb je dat net even niet). En bij wijze van experiment dacht ik... Joh ik vraag het eens aan iemand anders. En dat waar die mee komt, daar maak ik wat van. 

Dus nu zit ik opgescheept met het onderwerp 'de kleur van groene zeep'. Mijn eerste gedachte: ja doe ff serieus. De tweede gedachte was echter al: nou, waarom ook niet.
Want links zijn er echt wel... Ook richting hrm / menselijke interactie en verwonderingen (want daar gaat het vaak toch meer over dan over ècht inhoudelijk hrm).

Ik kom dan al snel uit bij de redenatie dat we vaak heel snel uitgaan van dat wat wij zelf als vanzelfsprekend beschouwen. Maar dat de dingen vaak toch net anders zijn.
En hoe risicovol dat dat is... 'Het doen van aannames'. Daar kun je echt zó gigantisch de mist mee in gaan. 

De eerste reactie bij groene zeep: ja duh groen natuurlijk. En laat dat nou toch net niet zo zijn. Het is ook niet perse een andere vaste kleur... Wikipedia heeft het over gelig-bruin (maar ja Wikipedia... Niet echt wetenschappelijk, op basis van eenieders wijsheid en dus ook eenieders aannames). Maar er zit blijkbaar van oudsher wel een stofje in wat wel wat groenig uitslaat. Dus wel iets, maar niet echt groen... Terwijl de naam toch echt wat anders doet vermoeden. 

En zo is het met veel dingen: dat rustige kind, wat niet veel zegt, weet vast niet veel en heeft niet veel te melden. Weet jij veel... Misschien zegt ze wel weinig omdat ze gepest wordt, misschien speelt er thuis wel vanalles... Misschien is de eigen wereld van dat kind wel veel mooier dan de door ons gecreëerde wereld... Misschien observeert dat kind gewoon graag en is ze daarmee 3 stappen voor op iedereen... Weet jij veel.

Of dan die werknemer die sociaal echt niet handig is... Is dat meteen een sukkel? Iemand die je maar beter kunt negeren? Heb je daar niets aan, als dat je werknemer is? Of speelt ook daar wat? En komt die werknemer wel uitermate goed van pas voor bepaalde taken en heeft ie wat hulp nodig bij sommige andere dingen? Ieder zijn kwaliteiten en onhandigheden. 
En joh, misschien is die werknemer wel beter af dan die blaaskaak die altijd het hoogste woord heeft... Steeds zijn woordje klaar heeft. Want misschien praat die wel meer dan dat ie doet. Misschien denkt hij maar amper na voordat ie iets doet. En misschien verbloemt hij zijn onkunde wel met heel veel woorden... Weet jij veel. 

Dus de boodschap van de groene zeep, voor mij, is: de dingen zijn niet altijd wat ze lijken. Doe je aannames op basis van jouw wereldbeeld, dan zou je er zomaar eens gigantisch naast kunnen zitten... Dus inleven en checken in plaats van meteen (ver)oordelen... En blijf je verwonderen over (van)alles. Het meest voor de hand liggende is in ieder geval zeker niet altijd 'de waarheid'... Anders was groene zeep wel ècht groen...

En daarmee van mij de vraag aan jou... Waar verwonder jij je over?
En, ja ik durf het nog een keer te vragen (want he, een stuk over de kleur van groene zeep heb ik ook overleefd), waar zou jij nog wel eens een keer wat over willen lezen?
Reacties zijn welkom...

Heb een dag vol verwonderingen in plaats van aannames!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Terug naar de nieuwsberichten