Personeelsadvies Nieuws

2/27/2016 - Voor de lieve vrede...

Het klinkt als een mooi streven natuurlijk, de lieve vrede proberen te bewaren. Maar is dat ook zo? En wat is dan die lieve vrede precies?

Je ziet het op allerlei plekken, zowel thuis als op school, op het werk, binnen clubs, verenigingen en in vriendengroepen… we streven vaak naar harmonieuze sfeer. Iedereen moet zich op zijn gemak voelen, ruzies worden vermeden, discussies ook en als de gemoederen wat oplopen dan zijn we vaak eerder geneigd om alles te sussen, dan dat we het een keer ‘laten gebeuren’.
Pestgedrag kan deels ook aan dit gedrag gekoppeld worden. Vaak zit daar ook roddelen, stemmingmakerij, praten over iemand en het opstoken van anderen aan vast.

We hebben niet in de gaten dat het soms beter is om wel de discussie aan te gaan, elkaar aan te horen, echt op zoek te gaan naar ieders mening en het ook te bespreken als zaken niet lopen zoals ze zouden moeten lopen.
Dat voorkomt deels ook het fenomeen dat we het vaak ‘over mensen hebben’ in plaats van dat we communiceren ‘met mensen’.
We zeggen niet in iemands gezicht dat we het vertoonde gedrag niet oké vinden, maar achter de rug van diegene om, hebben we het er wel over met anderen. Heel fair is dat niet, maar ik denk dat iedereen zich er in meer of mindere mate in kan herkennen.

Het is ook lastig soms hoor, die discussie wèl aangaan. Want het kost best wat lef om iemand te vertellen dat je iets niet prettig vindt. Je wilt diegene niet persé aanvallen, het gaat meer over het iets duidelijk willen maken, maar wie zegt dat de ander dat ook zo ziet? Misschien voelt die zich wel aangevallen, misschien beland je ongewild wel in een vervelende discussie of ruzie, misschien loopt het wel helemaal niet zoals je had gehoopt, misschien bereik je wel een averechts resultaat, misschien vindt de ander je dan wel niet meer aardig, misschien komt het wel niet meer goed. Misschien, misschien, misschien… dat zegt het eigenlijk al. Je weet het niet, de uitkomst is onzeker.

Maar om dan, omdat je niet weet hoe het anders gaat lopen en wat de ander er van vindt, altijd alles dan maar in te slikken en je mond dicht te houden, dat is het ook niet. Je niet uiten omdat je anders de ander kwetst, zorgt er waarschijnlijk met regelmaat voor dat je eigenlijk jezelf kwetst of in de steek laat.

En is het dat waard? Is die ander het waard dat jij jezelf er door in de steek laat?
Respect krijg je niet, respect moet je verdienen. De goede lieve vrede is niet heilig, respect is dat veel meer. Respect voor de ander, maar zeker ook respect voor je zelf.

Dus laat niet over je heen lopen, laat jezelf niet in de steek, doe de dingen die nodig zijn, zeg wat gezegd moet worden, maar doe het met respect. Respect voor de ander en respect voor jezelf. Dan komt datgeen wat lijkt op de ‘goede lieve vrede’ vanzelf, alleen is het dan echt!

Afbeeldingsresultaat voor quotes

 

Terug naar de nieuwsberichten