Personeelsadvies Nieuws

3/9/2016 - The day after... Internationale vrouwendag

Afbeeldingsresultaat voor international women's day 2015

Ik krijg wel een beetje jeuk van dat soort feestdagen hoor... Mijn eerste reactie; 'hoezo hebben wij vrouwen een 'bepaalde dag' nodig? We kunnen het toch ook wel af zonder die dag?.
Maar goed, internationale mannendag schijnt er ook te zijn, aldus de radiopresentator. Dus dat scheelt :)

En als ik er even langer bij stil sta en het in een bepaald perspectief plaats, dan snap ik het best hoor.
Relateer je het aan de tijd dat vrouwen nog geen kiesrecht hadden, tja, dan zijn er gelukkig wel stappen gemaakt.
In dit land dan in ieder geval. Want plak ik het dan weer op de cultuur in sommige landen of bepaalde religies, dan wordt ik daar wel verdrietig van. Vrouwen die maar moeten luisteren naar hun man, doen wat er gezegd wordt, niets te zeggen hebben of amper iets mogen, daar kan ik me dan geen voorstelling bij maken... niet bij hoe ik me daar onder zou voelen en ook niet dat het 'gewoon' gevonden kan worden. En dan denk ik: jee, wat moet er nog veel gebeuren wil de wereld een beetje oke gaan zijn. Maar goed, eigenlijk geldt dat dan voor alle vormen van onderdrukking en dat is niet perse aleen maar een 'vrouwending'.
Niemand is beter dan een ander iemand. Niemand zou meer of minder rechten moeten hebben dan een ander. Dus wat in 's hemelsnaam rechtvaardigt dat verschil in hoe de een of de ander behandeld wordt?

Maar even terug naar die 'feestdagen-jeuk', want die heb ik nog steeds wel in dit geval. En die zit met name op het werkgerelateerde vlak. Want zeg nou zelf, dames... is het heel gek dat wij niet heel veel topposities innemen? Ik denk van niet. Allereerst zijn we denk ik slim genoeg om het in veel gevallen niet te willen: al die troubles, al dat gedoe, al die verantwoordelijkheid, altijd aanwezig zijn, altijd beschikbaar zijn, een groot deel van de tijd andermans puinhoop opruimen. Ambitie hoef je niet altijd in de stijgende lijn te hebben. Ambitie kan ook betekenen dat je je wilt ontwikkelen in de breedte, dat je nog beter wilt worden in dat wat je doet. Het is niet gerelateerd aan status, macht, meer geld verdienen. Uiteraard, dat kan leuk zijn, maar haal jij daar je ultieme voldoening uit? Ik moet eerlijk zeggen dat ik dan wel een beetje medelijden heb... dat dat het is.

Ten tweede; veel mensen (mannen en vrouwen) zijn helemaal niet zo ambitieus dat ze enorm hoog op willen. Prima toch als die ambitie dan net wat vaker voorkomt bij mannen dan bij vrouwen (dat denk ik echt). Dat maakt dan niet meteen dat 'wij vrouwen' achtergesteld worden. Dus laten we dat dan vooral ook niet hard gaan roepen. Gewoon stoppen met dat gemiep.

Ik ben er heilig van overtuigd dat iedere vrouw, die de capaciteiten heeft, echt wil, de drive heeft en er echt voor gaat hoog kan komen... misschien wel hoger dan veel van de mannelijke collega's. Want wij vrouwen hebben ook best eigenschappen waar de gemiddelde man jaloers op is / kan zijn (niet dat ze dat toe gaan geven natuurlijk). We zijn clever genoeg, geslepen genoeg om op bepaalde plekken te komen. Gooien we onze vrouwelijk charme (en dan bedoel ik het complete pakket van vaardigheden waarover we beschikken), in de strijd, dan is de gemiddelde man redelijk kansloos.

Afbeeldingsresultaat voor internationale vrouwendag

Dus blijft mijn vraag: willen we wel echt? Ik twijfel hoor...
En denk ik dan dat ze er niet zijn? Vrouwen die graag een topfunctie willen en het toch net niet voor elkaar krijgen, ten koste van een mannelijke collega (met net mindere kwaliteiten)? Op zeker dat die wel bestaan, daar is geen twijfel over mogelijk, maar druk je het uit in procenten, dan denk ik dat de vraag: waar hebben we het nou helemaal over? wel aan de orde is.

Dus dames, laten we vooral niet zielig doen. Laten we gaan voor dat wat we willen bereiken (dat wat we ECHT willen bereiken) en laten we ook vooral onze mond houden als we in bepaalde dingen toch niet zo heel veel trek hebben.
Want zeg nou zelf, zo leuk is het vaak ook niet daar aan de top... Misschien is het vaak wel slimmer en prettiger om je net een treetje lager te positioneren en van daar uit je invloed en bijdrage te optimaliseren. Ik denk dat dat zo gek nog niet is.

En voor die gevallen waarin sprake is van discriminatie, onderdrukking en allerlei andere serieuze shit, zeg ik: laten we met z'n allen vechten voor een betere / meer rechtvaardige wereld, ongeacht wiens dag het morgen is...

 

Terug naar de nieuwsberichten