Personeelsadvies Nieuws

4/4/2016 - R.E.S.P.E.C.T

Liedjes gaan er over, de media staat er vol van, ruzies hebben er vaak mee te maken en ook boeken worden er over volgeschreven. T klinkt zo simpel, maar t valt o zo niet mee... Respect.

We roepen altijd wel dat we respect hebben voor anderen. Maar hoe makkelijk oordelen we over anderen? Zonder echt te onderzoeken hoe het eigenlijk precies zit. Over collega's, over familie, over vrienden... roddelen, 'het hebben over', achter elkaars rug om praten, niet echt zeggen wat je van iets vindt, het mooier maken dan het eigenlijk is. Eigenlijk getuigt het allemaal niet van heel veel respect.

En dan hoor je weer van geweld tegen hulpverleners. Lekker respectvol, zeker voor die mensen die ons uit de shit helpen als er echt wat is, soms met gevaar voor eigen leven.
Ik snap daar dan helemaal niets van.

Ook zo'n mooie, die r weer aan komt... de stilte om 20.00 uur op 4 mei. Het kan mij niet alles schelen of je daar wel of niet aan mee doet. Maar hoe moeilijk is het nu om respect te hebben voor diegenen die stil willen staan bij deze niet onbelangrijke gebeurtenis. Maar toch, ieder jaar weer, sta ik daar bij dat monument, op een best bijzonder moment. Met allerlei anderen er ook bij. En dan om 20.00 uur, scheurt er weer een brommer voorbij, of een auto... en dat is dan toch jammer... en weinig respectvol.

En dan hebben we nog het fenomeen respect voor jezelf. Ook dat valt veel minder mee dan op het eerste oog lijkt. Goed zorgen voor jezelf? Doe jij het altijd? Nou ik echt niet altijd hoor. En is dat dan respect voor jezelf? Nee niet echt.

Respect voor jezelf wil ook zeggen dat je zegt wat je op je lever hebt, niet blijft rondlopen met zaken. Dus feedback geven aan diegenen die iets doen wat jij niet prettig vindt. Maar vaak kiezen we (of ben ik daarin alleen) er toch voor om de dingen binnen te houden. De ander niet kwetsen. Maar wat nou als je dan feitelijk jezelf kwetst??

Afgelopen weekend, de eerste echt lekkere dag om buiten in het zonnetje te zitten zonder jas, pakte ik er een boekje bij. Eigenlijk noodgedwongen, want doordat ik niet zo goed voor mezelf had gezorgd deed mijn schouder zo zeer dat typen niet meer lukte en alle rest eigenlijk ook niet (lekker voorbeeldje van zelfrespect).

En laat mijn boek daar nu net deels ook over zijn gegaan. Eigenlijk wel een aanrader... Je hebt het zo uit, het leest leuk weg en er komen toch best wel wat mooie waarheden in voor. Het klinkt misschien wat zweverig, maar dat was het eigenlijk helemaal niet. Praktisch, kort, helder, simpel: Boeddhisme voor het werk... een aanrader!

Afbeeldingsresultaat voor respect

Terug naar de nieuwsberichten