Personeelsadvies Nieuws

4/10/2016 - Zonnige energie

Zo fijn altijd he... dat het weer langer licht is, je zo af en toe weer zonder jas naar buiten kunt en die momenten dat je (uit de wind) al lekker in het zonnetje kunt zitten.
De herfstdip / winterdip, kan weer de kast in want het zonnetje zorgt (bij mij althans) weer voor wat extra energie.

Omdat ik niet zo van t huishouden ben, heb ik niet perse de neiging tot een grote voorjaarsschoonmaak. Heb jij dat wel? Laat maar weten, wellicht kun jij em dan hier ook komen doen. Toch heb ik wel een variant van die voorjaarsschoonmaak. Ik vind het altijd zo'n moment om nog eens te kijken naar de doelen die ik mezelf heb gesteld en hoe ik dat dan zie voor het komende jaar.

Afgelopen jaar heb ik er vier opgesteld, in de maand mei (dus ik heb nog even, want het waren jaardoelen). Als ik ze ga analyseren?

1 = gehaald, 2 = deels gehaald, maar niet helemaal op de manier die ik een jaar geleden voor ogen had, dus eigenlijk vind ik het zelf nog niet goed genoeg :) 3 = ook gehaald, al ben ik zelf nog niet 100% tevreden en 4, tja laten we het daar nog maar even niet over hebben. Die zit in de categorie 'jammerlijk mislukt'. En dat iets mislukt (in mijn eigen ogen dan), is eigenlijk niet eens zo erg, want daar leer je ook wel weer veel van.

Mijn analyse? Ik had de lat best hoog gelegd bij iets wat voor mij dan wel een uitdaging is. Resultaat? Uitstelgedrag; ik ga beginnen, als... Ja, nu eerst dit, dan begin ik daar aan... Ik heb al een plan gemaakt, binnenkort begin ik. Conclusie / leerpunt? In dit geval voor mij dat ik het plaatje wat ik heb van het eindresultaat wat aan moet gaan passen. En het benoemen van tussendoelen, dat gaat me denk ik ook wel helpen.

Maar omdat het jaar nu bijna voorbij is, ga ik me denk ik gewoon in zijn geheel maar eens bezinnen. Want ik kan wel blijven hangen aan doel 4 en de kleine beetjes van de doelen die ik grotendeels gehaald heb, maar het is voor mezelf meer zinvol om gewoon weer aan de slag te gaan met opnieuw 4 jaardoelen.

Dus brainstormen over de vraag wat ik nu echt belangrijk vind en wil bereiken. En dit verder uitkristaliseren in doelen. En dan wel goed geformuleerde doelen, SMART (Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdgebonden) geformuleerd. Dat voorkomt dat het allemaal te vaag en vrijblijvend wordt.

Mooi dat dan nu het zonnetje weer wat meer schijnt, ,want heej, waarom zou je binnen blijven zitten om over je jaardoelen te brainstormen? Het kan ook buiten, in het zonnetje. Met pen en papier aan de tuintafel, op een terras, al filosoferend met leuk gezelschap. Want hoe leuker je het maakt en hoe meer je je doelen deelt, des te groter de kans dat je ze gaat halen. Zelf enthousiast zijn helpt en af en toe een schop onder je .... van iemand anders, dat kan ook heel nuttig zijn!

Ik wens ook jou heel veel inspiratie toe!!

En mocht het nu echt niet lukken met je doelen? Misschien is de training 'Vision your Target' dan wel wat voor jou! Informeer vrijblijvend naar de opties.

Afbeeldingsresultaat voor doelen halen

Terug naar de nieuwsberichten