Personeelsadvies Nieuws

6/16/2016 - Me time / You time

 

O zo belangrijk... op tijd tijd inruimen voor me-time. Of in jouw geval you-time. Niemand zal me tegenspreken als ik zeg dat de boog niet altijd gespannen kan staan. Dat het goed is om op tijd rust te nemen en dan bedoel ik niet alleen voldoende slapen. Dat het doen van dingen die je leuk vindt een vorm van ontspanning is die ook zorgt voor een goede balans.?

En toch (ik weet niet hoe dat met jou zit), loop ik me hierin best wel regelmatig voorbij: niet op tijd gaan slapen omdat er nog even wat af moet voor het werk. Een druk weekend (met leuke dingen, dat wel hoor), op laten volgen door een nog drukkere werkweek met volgeplande avonden (met wat dan ook)... een keer houdt het op.

Maar ja, hoe moeilijk is het om op de rem te trappen voor jezelf op het moment dat je merkt dat de balans zoek is? Ik hoor / zie soms mensen die dit voor zichzelf heel goed op orde hebben (of lijken te hebben). Maar vraag mij niet hoe ze dat doen... want ik ga gewoon door hoor. Is het te druk met werken? Nou dan pak ik er toch een avondje door de weeks of wat uurtjes in het weekend bij. Geen probleem. En ik vind dat dan ook echt niet erg hoor.

En die klant met een vraag, ja die stel ik natuurlijk niet teleur, dat doe ik er wel eventjes bij nog. Dan nog maar een stapje extra. Want mensen teleurstellen, dat is dan niet zo mijn ding.

Tot het dan toch een keer spaak loopt: slechter slapen omdat je hoofd te vol zit, dingen vergeten omdat je het overzicht compleet kwijt bent, een huilbui uit het niets, een 'verrekes kort lontje', de neiging tot een winterslaap, algehele malaise en alle vormen die daar nog tussenin zitten. Misschien herken je er wel het een en ander van…

En dat? Nou dat is niet 'the place to be' natuurlijk. Dus keer op keer bedenk ik me dan (niet dat ik dan wacht tot alle hierboven genoemde symptomen voorbij komen, nee, gelukkig niet… voor een kortstondige reflectie even snel tussendoor maak ik best wel eens even tijd) dat het beter voor mezelf is om het toch net anders te gaan doen. En dat zit hem dan met name in 'meer me-time-dingen'. Voor mij is dat wat meer rustmomentjes inruimen, even afschakelen en wat ontspannends doen, een weekendje weg, gewoon een boek lezen, wat doen van mijn leuke-dingen-doen-lijstje, een lekkere bbq op een zonnige dag, tijd doorbrengen met vrienden, maar zeker ook buiten in de tuin bij de kachel (tja, de zomer laat toch echt wel op zich wachten) een avondje kletsen, filosoferen, een goed gesprek onder het genot van een wijntje, om maar wat te noemen.

En deze week even tijd voor wat anders. Dus mezelf aangemeld voor een leuke creatieve workshop. En gelukkig was ie ook leuk en kan ik er thuis nu ook mee aan de slag, anders zie ik de bui al weer hangen, dan komt er natuurlijk niets van terecht... leer mij mezelf kennen.

En kwam dat nou uit, die workshop? Nou nog niet bijna nee. Een veel slechtere timing kon ik niet hebben, kijkend naar de werkachterstand, de spoedjes die liggen te wachten en alle zaken die toch echt af moeten zijn voor volgende week woensdag.
Maar hoe lekker dan om het toch gewoon te doen, even alles los te laten en een erg fijne en ontspannen avond te hebben. Zonder aan alles te denken wat er nog ‘moet’ (van mezelf).

Lang leve de me-time!

Wanneer is het voor jou tijd voor you-time? En waar ik dan ook benieuwd naar ben... waar bestaat you-time voor jou uit? Alle reacties zijn welkom!! 

Terug naar de nieuwsberichten