Personeelsadvies Nieuws

11/16/2016 - Who's to blame?

Je hebt heel veel verschillende mensen, met heel veel verschillende eigenschappen. En dat is mooi, want dat maakt dat ik uniek ben en jij ook, maar ook je buurman, je broer, je zus, je collega.
En doordat we ‘zoveel smaakjes’ hebben, is de kans dus ook aanzienlijk dat er wel eens wat botst of misgaat.

Want ook al weten we dat iedereen anders is, dat iedereen zijn eigen unieke eigenschappen heeft, toch vergelijk je een ander vaak met jezelf. En dan vind je er iets van. Of snap je niet waarom je boodschap zo verkeerd over komt bij de ander (terwijl je toch niets verkeerds deed of zei in jouw beleving). Dat kan uiteraard heel verschillende redenen hebben.

Eentje die ik altijd erg interessant vindt is dat er een groot verschil is tussen mensen die intern gericht zijn of extern.
Wat ik daar mee bedoel, in deze context, is dat als er wat mis gaat er een deel van de mensen is wat dat zichzelf (ook al was het niet hun eigen schuld) meteen aantrekt en zich er ook ‘de schuld van geeft’. Daarnaast is er een groep die als eerste reactie, altijd zal proberen de oorzaak extern neer te leggen. Het lag dus niet aan hem of haar zelf, maar de omstandigheden, of een ander persoon is er de oorzaak van dat er wat mis gaat.

Voor iemand die het altijd eerst heel erg bij zichzelf zoekt en zichzelf misschien wel eens de schuld geeft van dingen die toch echt zeker niet aan hem/haar zelf lagen, is het vaak heel moeilijk te snappen dat er mensen zijn die het (de schuld / het probleem / het vinden van een oplossing) altijd maar proberen om een andere reden aan te wijzen dan zichzelf.
En andersom snapt de extern gerichte niet, waarom de ander het zich altijd zo persoonlijk aantrekt.
 

Afbeeldingsresultaat voor be uniqueOver en weer dus een stukje onbegrip vaak. Ook omdat het best moeilijk is je in te leven ‘in de andere kant’ en er begrip voor te hebben dat die ander ‘nou eenmaal zo in elkaar zit’.
Daarnaast is het natuurlijk wel interessant om voor je zelf te weten hoe het bij jou zit. Want dan kun je ook eens nadenken over ‘de andere kant’.

Want als intern gerichte is het eigenlijk helemaal niet zo handig / slim / nodig om het altijd maar bij jezelf te zoeken. Er is ook niets mis met het benoemen van de externe factoren die hebben bijgedragen aan de situatie waarin je je op dat moment bevindt.

En voor de extern gerichte is het misschien wel slim om het ook eens van een andere kant te bekijken. Dus in plaats van het zoeken van redenen / oorzaken / argumenten die buiten jezelf liggen, is het wellicht ook handig om eens naar je eigen aandeel te kijken. Wat heb jij gedaan in het geheel? Wat was je rol? Wat was jouw bijdrage? En wat zou jij nu kunnen doen om het eindresultaat zo optimaal mogelijk te laten zijn.

Dus geen oordeel, over niemand… geen goed of fout… maar wellicht mooi om eens mee te nemen in je achterhoofd, zeker als er ergens wat mis is gegaan, het niet loopt zoals je zou willen dat iets loopt, of in het geval je de handelswijze en het standpunt van een ander echt niet kunt plaatsen. Het zou je zomaar kunnen helpen!

 

Terug naar de nieuwsberichten