Personeelsadvies Nieuws

12/21/2016 - de complimentendouche...

 

Het einde van het jaar weer in zicht...
Een mooi moment om even stil te staan en na te denken; over jezelf, over het nieuwe jaar, over hoe je sommige dingen misschien graag anders zou willen, over hoe kansloos goede voornemens zijn als je er niet echt van overtuigd bent.

Maar ook om dankbaar te zijn; voor wie je bent, voor wat je al bereikt hebt, voor de mooie mensen en momenten in je leven, voor de keren dat je je neus hebt gestoten.

Ik wens je zo'n momentje toe, om even stil te staan en je te bezinnen. In de waan van de dag vergeten we namelijk heel makkelijk hoe dankbaar we mogen zijn voor alles wat WEL is, in plaats van de dingen die nog net niet zijn wat ze moeten zijn.

Dus vergeet heel even die doelen die je niet behaald hebt, de dingen die tegen zaten, de minder fijne momenten, al het werk wat nog af moet voor het einde van het jaar en alles wat dat kritische stemmetje in je hoofd je wellicht wijs probeert te maken. En focus dan eens op alles waar je dankbaar voor bent en al het moois wat er ook is!!

We doen dat vaak veel te weinig. En het is eigenlijk wel heel mooi om het jaar af te sluiten op een zo positief mogelijke manier. Hoe mooi was het dan ook gisteren, met een workshop bij een van mijn opdrachtgevers, dat we daar de middag afsloten met een 'complimentendouche'.

Want we denken altijd wel dat we complimenteus zijn naar anderen, maar hoe vaak geef jij echt een compliment aan een ander? Benoem je wat je waardeert in de ander en wat dat met jou doet (waarom het zo prettig of belangrijk is)? Of denken we met zijn allen dat we het vaak doen, maar valt het eigenlijjk stiekem toch best wel tegen?

Je hoeft mensen er niet eens heel goed voor te kennen, gisteren waren er mensen die ik voor het eerst zag en nog maar amper gesproken had. En toch kun je complimentjes geven, zonder al te veel moeite. En is het ook leuk om ze te ontvangen. Van diegenen die je minder kent is het meer een eerste indruk die ze van je hebben, van anderen is het wat diepgaander, maar hoe dan ook is het mooi  om er even bij stil te staan. En hoe mooi is het dan... om 15 anderen te voorzien van een complimentje en er ook 15 terug te ontvangen?! Wat mij betreft een prettige manier om het jaar mee af te sluiten!

Hoe ga jij dat doen? Het jaar afsluiten, het nieuwe jaar starten? Een mooi moment voor bezinning? Eens stilstaan bij alles wat je belangrijk vindt? Plannen maken voor wat je wilt gaan bereiken in het nieuwe jaar?

Ik wil je langs deze weg in ieder geval fijne kerstdagen wensen, een prettige vakantie (hopelijk heb je die), een bruisend en knallend oud op nieuw en een geweldig nieuw jaar!

Proost vast en tot in het nieuwe jaar...

Ilse Quinten
HRQ Personeelsadvies

 

Terug naar de nieuwsberichten