Personeelsadvies Nieuws

5/29/2017 - Me, myself & I

Onze maatschappij is behoorlijk individualistisch al en ik heb dan vaak ook nog de neiging om ‘het allemaal zelf te willen doen’. Iets van een bewijsdrang dat ik het wel kan.
Raar eigenlijk, want dingen gaan toch echt makkelijker als je op het juiste moment andere mensen inzet of om hulp vraagt. Maar dat is af en toe best een dingetje, dat toegeven dat je het niet kunt. Al is dat dan weer de invulling die ik er aan geef. Het is niet het toegeven dat je iets niet kunt, maar juist het versterken van iets door de expertise van een ander (en dan is expertise eigenlijk maar een raar woord in deze context, maar ik weet even geen beter woord).

Of dat nu is voor een stukje reflectie, om op zoek te gaan naar je blinde vlek. Om te sparren over ‘(wilde) plannen en ambities’ die je misschien wel hebt maar waar je niet zo goed raad mee weet. Of gewoon omdat je zelf ergens mee zit, er net even niet lekker uit komt of steeds vastloopt op iets waarvan je niet snapt waarom het dan mis gaat.

Als je in je werk echt vastloopt, dan heeft men daar veelal last van en wordt er wel het een en ander uit de kast getrokken; begeleiding, coaching, hulp van je leidinggevende.
En als je echt vastloopt dan kan er nog een outplacementtraject tegen aan gegooid worden of beland je misschien wel bij de bedrijfsarts.
Eigenlijk dingen die je wilt voorkomen natuurlijk.

Dus dat me, myself and I… dat ‘alles zelf op willen lossen’, die  bewijsdrang, dat individualistische, dat werkt in heel veel gevallen misschien wel prima (althans, je hebt er dan zelf niet zo'n last van). Maar deels zit je dan ook in je eigen cocon en groei je minder snel / maak je vaak minder grote stappen dan wanneer je eens wat mensen om je heen opzoekt.

Dus vraag eens feedback, aan je collega’s, leidinggevende of in je privé omgeving. Opper ‘in goed gezelschap’ eens wat van de dingen die bij jou spelen of. Vraag eens om hulp, deel eens wat meer en groei, ontwikkel en blijf eens wat minder lang rondlopen met dat wat je lastig vindt… misschien is een ander er wel super goed in en heb jij je voor niets druk gemaakt.

En zo gebeurde het dat ik geen inspiratie had om een stukje op mijn site te schrijven, maar het daar wel weer eens tijd voor vond. En in plaats van zelf nadenken over een onderwerp heb ik maar eens een hulptroep ingeschakeld… dus Henri, bedankt voor de inspiratie… al was dat niet meer dan dat je kwam met de woorden ‘inspiratie’, ‘ambitie’ en ‘uhhh’… zelfs dat werkte al.

Ik wens jullie dan ook een gezonde ambitie en groei toe, op welk vlak dan ook… en onhoudt dan dat het delen van zaken, ze soms in een stroomversnelling kiepert, die je anders niet zo goed had weten te vinden.

Ze zeggen niet voor niets:

Afbeeldingsresultaten voor delen is vermenigvuldigen

Terug naar de nieuwsberichten