Personeelsadvies Nieuws

9/30/2017 - Be You.

Het valt niet altijd mee… in een maatschappij waar vanalles van je verwacht wordt, binnen een bedrijf waar je niet de enige bent die bepaalt hoe het gaat. Maar ook met familie, vrienden en in alle mogelijke andere situaties… Jezelf blijven.

De eerste vraag is natuurlijk al; wie ben je dan zelf? Klinkt simpel, maar weet jij het antwoord? Kun jij jezelf echt omschrijven? Ken je jezelf door en door?
Ik denk dat veel mensen in verschillende situaties net een ‘andere ik’ laat zien. Welke van die ‘ikken’ ben jij dan? Of ben je ze allemaal en kan dat dan eigenlijk wel?
Daarnaast groeit en verandert iedereen, iedere dag. Je leert, je stoot je neus, je past je aan en dus zul je vandaag nooit meer precies dezelfde zijn als je gister was.

En tja, jezelf blijven, dat zou ook impliceren dat je niet mag veranderen en ontwikkelen. Maar dat bedoel ik dan niet zo. Het gaat me meer over ‘bij jezelf blijven’. Dus de dingen doen op een manier die goed voelt voor jou (en bij voorkeur ook acceptabel is voor anderen).

Maar goed, een beetje in de smiezen hebben hoe je zelf in elkaar steekt, dat helpt daar dan wel bij. Jezelf kennen, weten waar je goed in bent, weten waar je nog aan moet werken, reflecteren op wat je doet en deed, het helpt je allemaal om om te gaan met alles wat er om je heen gebeurt en om ‘de best versie van jezelf’ te zijn (of worden). Als je weet waar je aan wilt werken (‘willen’ klinkt eigenlijk stukken beter dan de ‘moeten’ die ik net gebruikte), dan wordt het automatisch al makkelijker om het ook daadwerkelijk te doen of om op zijn minst de goede richting in te bewegen, stap voor stap.

En als je dan jezelf kent, dan heb je dat fenomeen van proberen (bij) jezelf te blijven; achter je normen en waarden staan, geloven in jezelf, accepteren dat het goed is. En dat is soms best wel heel erg lastig. Zeker in relatie tot andere mensen; ze willen wat van je, proberen je te veranderen (of je aan te praten dat dat nodig is), je onderuit te halen en te bewijzen dat jij ongelijk hebt anderen proberen je te veranderen (of je aan te praten dat dat nodig is).

Een mooie spreuk om in je achterhoofd te houden:

Afbeeldingsresultaat voor if people are trying

 

 

Terug naar de nieuwsberichten