Personeelsadvies Nieuws

7/2/2018 - Ben jij de kunstmest van jouw afdeling?

Je ziet ze nog veel hoor, leidinggevenden, nee eigenlijk bazen, die proberen alle touwtjes in de handen te houden. Alles moet op hun manier, want tja 'wie baas is bakt koek'. Maar dat is natuurlijk geen leiderschap, dat is vooral meer ‘de baas spelen’.

Wat hoort er dan bij leiderschap? In de afgelopen weken heb je er wat voorproefjes van gehad met 4 quotes. Ik haal ze nog kort terug.

‘Goed voorbeeld doet goed volgen’ wil zeggen dat je de ander niet gaat vertellen wat hij / zij wel en niet moet doen (en dat je vervolgens voor jezelf een andere maatstaf hanteert). Het gaat er om dat je zelf het goede voorbeeld geeft. Wil je dat anderen op tijd zijn? Zorg dan dat je er zelf ook tijdig bent. Wil je dat je mensen groeien en zich ontwikkelen? Geef ze dan ook de vrijheid om fouten te maken. Praat niet over de foutjes of de missers, maar heb het over het leerproces. En ben niet betuttelend, je mensen kunnen zelf ook nadenken, dat lijken we af en toe wel eens te vergeten!

‘Als je alleen maar bezig bent met brandjes blussen, kun je beter bij de brandweer gaan…’ gaat over het feit dat je als leider met name bezig moet zijn met de grotere lijnen, het kader waarbinnen je mensen kunnen werken en bewegingsruimte hebben. Brandjes blussen is soms nodig, maar overall (als je er veel van je tijd aan spendeert) verraadt het een gebrek aan grip, aan visie, aan richting. Daarnaast kun je je beter focussen op het voorkomen van brandjes, dan dat je van het ene brandje naar het andere rent. Je mensen kunnen ook best een emmer water vinden!

‘Great leaders don’t tell you what to do, they show you how it’s done’ hangt samen met de eerste quote. Dus niet alles tot in detail voorkauwen, maar de ruimte laten. Zelf het goede voorbeeld geven, voordoen hoe het moet en vervolgens je mensen de kans geven om dingen over te nemen, het zich eigen te maken en er misschien wel een eigen draai aan te geven. Je wilt toch geen mensen die, zodra jij er een keertje niet bent, niet meer weten wat ze moeten doen. Laat je mensen groeien, laat ze wat werk uit jouw handen nemen!

‘Share your vision, help set the goals and then lead the change’ schetst wel een beetje het totale plaatje. Als je mensen niet weten welke kant jij in wilt met de afdeling, dan is het ook lastig om iets te gaan bereiken met zijn allen. Doelen stellen kun je doen als leider, maar waarom zou je je mensen er niet bij betrekken? Zij hebben veel meer wijsheid in pacht dan je zou verwachten. En waarom zou je al het werk zelf doen? Betrokkenheid creëert gedragenheid. En als je dan wat wilt gaan veranderen, met zijn allen, loop dan voorop in het geven van het goede voorbeeld, stel je kwetsbaar op, betrek je team er bij en je zult het beste resultaat verkrijgen.

Dus, in plaats van ‘mijn wil is wet’ en ‘ik bepaal alles’, naar juist ondersteunen, faciliteren, richting geven, zodat je de kwaliteiten van je mensen optimaal inzet.

Kortom; Ben de kunstmest en laat je mensen / afdeling, groeien, bloeien en ontwikkelen!

Doe er je voordeel mee…