Personeelsadvies Nieuws

11/14/2018 - Angels and Demons

Iedereen kent dat wel, toch? Dat stemmetje in je hoofd, die je allemaal waardeloze dingen toeroept. Dat je iets niet kunt! Wie je wel niet denkt dat jij bent! Dat je niet goed genoeg bent! Dat je iets niet gaat halen! Dat je vooral niet moet gaan rondkijken naar een nieuwe baan! Of …. verzin het maar het kan allemaal voorbij komen.

Afbeeldingsresultaat voor duiveltje op je schouder

 

En dan ook altijd op een moment dat je het eigenlijk helemaal niet kunt gebruiken… als je al twijfelt, of iets spannend vind om te doen, of gewoon als je net even wat minder lekker in je vel zit. Altijd op zo’n moment en nooit op die momenten dat jij denkt: ‘ik kan de wereld aan’!

Als je dat duivelse stemmetje nou eens beter bekijkt, dan blijkt dat ie wel ook nut heeft, ondanks de last die je er van hebt. Het behoed je voor gevaar, zorgt er voor dat je niet in 7 sloten tegelijk loopt. Want zijn eigenlijke doel is het er voor zorgen dat alles bij het oude blijft. Jij veilig in je comfort-zone, weg van de risico’s en het gevaar.

De intentie om je te beschermen tegen of behoeden voor iets, daar is nog niet zo veel mis mee. Het lastige is alleen dat groei / verandering / ontwikkeling (allemaal van die zaken waar we toch in meer of mindere mate naar streven), per definitie buiten je comfort-zone liggen. En ondanks dat zij geen direct gevaar opleveren en je eigenlijk wel ‘die kant op zou willen’, ziet dat stemmetje dat dan toch anders en probeert hij/zij het nodige tegengas te geven om te voorkomen dat jij zo’n mooie sprong gaat wagen of stap gaat zetten.

Maar los van dat behoeden, wat in de basis nog wel aardig is bedoeld, geldt als grootste nadeel toch wel dat dat stemmetje gewoon geen gelijk heeft. Ja, dat lees je goed: geen gelijk. Het is onzin, kolder, het overgrote deel wat ie zegt. Dus negeren die handel. Maar ja, dat klinkt makkelijk, maar valt nog niet zo mee. Want hij kan wel godsamme volhardend en overtuigend zijn.

Een trucje wat kan helpen? Het om-schrijven van het stemmetje en dat heel vaak herhalen voor jezelf. Als je iets maar vaak genoeg herhaald, dan wordt dat je nieuwe waarheid. Zo is die demon uiteindelijk ook bij je binnen gekomen. Die was er ook niet zomaar ineens en heel overtuigend. Die heb je langzaam zelf opgebouwd en kun/zul je dus ook langzaam weer af moeten breken.

Dus zegt jouw demon: jij bent echt slecht in je werk, jij gaat nooit een promotie krijgen, dan wordt jouw tegenhanger: ik ben geweldig in wat ik doe! Ik weet zeker dat ik binnen nu en een jaar een vette promotie te pakken heb!
En dan; ga je het tegen jezelf zeggen, keer op keer. Schrijf je het op een post it en plak je die op de koelkast, naast je computer, in je auto of zet je het als startscherm op je telefoon… dat je er maar vaak genoeg aan herinnerd wordt.

Succes met het veranderen van jouw demons in angels!